En vinner, uansett årstid, uansett anledning. Og «alle» kan lage det. Men alle får ikke de luftige, deilige bollene man håpet på. For selv om boller høres lett ut å lage, er der et par triks du bør lære deg for et topp resultat. Viktigste ingrediens er tid. Eller tålmodighet, om du vil!

boller

Skålding

100 g Møllerens havremel
300 g kokende vann

Grunndeig:

400 g H-melk, kald
1 egg
950 g Møllerens siktet hvetemel
200 g sukker
8 g  kardemomme
70 g rød gjær, Idun
7 g finmalt havsalt
400 g skålding
165 g Bremykt

Først tar du smøret ut av kjøleskapet og deler det opp i små terninger og lar det stå for å bli «småtemperert» mens du starter eltingen. Mort kardemomme, gjerne grønn. Mal den og ha den rett i deigen. Ferdigmalt kardemomme? Da må mengde økes ca 30%.

Elt alt utenom salt og smør godt sammen i kjøkkenmaskin med eltekrok på lav hastighet. Elt deigen i 10 minutter.

Ha i saltet og øk hastigheten. Elt deigen til den slipper bollen og du kan strekke en «tyggegummiboble-tynn» hinne av den uten at den sprekker. Tiden dette tar avhenger av hvor god eltekrok du har. Elt så inn smøret på lav hastighet til deigen igjen er glatt.

La deigen stå tildekket til den har vokst til dobbel størrelse.

Del opp deigen i like store emner. Bruk vekt. 80 – 120 g, avhengig av hvor store boller du vil ha, men lag dem like store slik at stekingen blir lik på alle.

Sett ovnen på 210 grader.

Trill ut deigemnene til boller. Legg på brett og hev dem over varmt vann med kjøkkenhåndkle over, til de har nådd dobbel størrelse.

Pensle bollene med eggeplomme. Stekes midt i ovnen i +/- 10 minutter (avhengig av hvor store du lager dem, begynn på 7 minutter så du er på sikre siden), til de er gylne og fine over og under, og med en fin lys hinne rundt kanten på ca. en halv cm.

Så avkjøles de. Nå kan de fylles med rørte bringebær, vaniljekrem eller fløtekrem. Dryss melis på toppen. (Men de kan fint spises alene, også!)

Vel bekomme!

Wilfa er stolt sponsor av Vi Elsker Deig, en ny nettside hvor Norges Baker- og konditorlandslag gir deg tipsene som gjør deg til en mesterbaker. Finn flere oppskrifter, tips og filmer på www.ViElskerDeig.no

Publisert 17. juni, 2016 i Bakst