Teknisk Ukeblad testet vår høyhastighetsblender Raw Fuel før sommeren. Her kan du lese deres dom.

Blenderen for deg som trenger skikkelig kraft

Er du hekta på rå mat er det mange kniver, kraftig motor og høyt turtall som gjelder

Noen av oss blir stadig mer opptatt av kosthold. De vil helst ha i seg mer enn de fem on dagen. Derfor er det å kunne drikke frukt og grønnsaker i ulike fomater et godt supplement til å knaske dem. Da kommer en blender til nytte.Men en blender til 3.500 kroner? Det er det norske Wilfa forlanger for sin nye modell Raw Fuel. Er ikke det dyrt?

Proffblender

Dette er ikke en vanlig blender som det finnes masse av i markedet, sier de, dette er en proffmodell. Dem er det ikke mange av i Norge, men i USA er dette en stor trend. De har kraft som langt overgår vanlige modeller og skal være spesielt godt egnet til dem som er opptatt av et sunt kosthold hvor ubearbeidede råvarer er en viktig ingrediens. Er det god valuta for pengene? Vi har sjekket.

Rått og kraftig

På tross av navnet skjønner nok de fleste at dette ikke er et oljeraffineri som trenger råolje. Rått brennstoff i denne sammenhengen spiller på at her kan du hive inn alskens rå matvarer – fra nøtter til epler og gulrøtter.Gjerne toppet opp med isbiter om du liker det kaldt. Med andre ord, det man putter inn i maskiner til halve prisen eller mindre.Men det er en forskjell på denne og andre blendere vi har testet. Motoren er kanskje det som stikker seg ut mest. 1200 watt er en veldig kraftig kvern, selv om det ikke er helt uvanlig. Den snurrer i den hastigheten du stiller den til, helt opp i 22.000 omdreininger i minuttet, selv med høy belastning.Det er nesten dobbelt så mye som en vinkelsliper, og nok til å pulverisere selv harde frø. De kommer seg rett og slett ikke unna før en av de syv knivene får snittet dem i to. Totalt passerer altså 154.000 kniver miksen per minutt. Det formelig syder i blenderen, og det er ikke lett for innholdet å komme unna knivene.

Smoothiemester: Med 1200 watt og syv kniver som snurrer i opptil 22 000 omdreininger i minutter at det ikke lang til får Wilfa Raw Fuel å produsere en iskald smoothe med finfordelt frukt og grønt og isbiter. Foto: orv

Supperådet

Wilfa oppgir at man trygt kan kjøre motoren på toppturtall i ti minutter på grunn av konstruksjonen. Det er flere ganger lenger enn de fleste andre. Den egenskapen gjør at du kan rett og slett varme opp blandingen. Det aller meste av energien i motoren avleveres inne i blenderen. En kilowatt eller så er en temmelig heftig varmeovn. Perfekt for å lage supper. Vi benyttet varmt vann til å mikse frem en grønnsaksuppe, men det var jo ikke spesielt varmt etter å ha blandet det med kalde grønnsaker. Gazpacho er jo en kald suppe, men lunken suppe er hverken fugl eller fisk.Men det tok overaskende kort tid før den hurtigroterende kniven fikk varmet opp innholdet. Matstapperen som ellers brukes til å røre i innholdet har et digitalt termometer som måler temperaturen i blandingen.Vi hadde rundt 4 dl suppe i muggen og målte en temperaturhevning på en grad på mellom 8 og 10 sekunder. Det tok ikke mange minutter å få suppen serveringsklar når oppvarming og finhakking av ingrediensene kunne gjøres i samme operasjon. Ifølge Wilfa er det motoren som er hemmeligheten for å få til det. Den må ha stor nok effekt å avgi til innholdet som friksjonsvarme og den må tåle å kunne kjøres i mange minutter uten å ta skade. Denne motoren har ti års garanti, så det er tydelig at produsenten tror på sin egen påstand.

Glass eller plast

Selve muggen med knivene montert i bunnen er den viktige delen av en blender. Noen bruker glass og noen bruker plast. Plast kan høres litt billig ut, men ikke her. Raw Fuel har en mugge av Triton, som er et plastmateriale som minner litt om polykarbonat.

Begge er så å si uknuselige, men i motsetning til polykarbonat inneholder Triton ikke BPA (Bisphenol A), som ikke har noe godt rykte brukt sammen med mat.Materialet kan også trygt brukes i oppvaskmaskiner, noe som ikke er anbefalt for polykarbonat. Glass er jo både matvennlig og kan vaskes i maskin, men knuses lett og veier veldig mye mer.Forskjellen fra muggen til en blender basert på glass og den Raw Fuel benytter er veldig stor. Vekten og det gummierte håndtaket gjør muggen veldig lett å håndtere. På toppen er lokket i et gummiaktig stoff som sitter veldig godt fast i muggen, og det trengs når innholdet beveger seg så fort. Lokket har en åpning til matstapperen eller til å tilsette mer væske eller andre ingredienser.

Termokontoll: På toppen av matstapperen finner vi et termometer som tar tempen på blandingen. Det tar ikke mange minutters røring på full fart å få en lunken blanding til å bli varm suppe. Foto: ORV

Enkel i bruk

Blendere er generelt svært enkle i bruk. Det er stort sett motorkontroll det dreier seg om. Raw Fuel har et dreiehjul med kombinert start og pulsknapp i midten. Dreier man til venstre har man tre programmer til rådighet som justerer driftsintervaller og hastighet. Et for suppe, et for grønnsaker og et for smoothie. Enklere blir det ikke. Dreier du til høyre er det en titrinns hastighetskontroll. Setter du den på en av disse hastighetene holder den på til du stopper den eller at den slår seg av selv etter ti minutter.

Les hele testen her


Kilde: Teknisk Ukeblad

Publisert 3. august, 2015 i Nyheter